28 maja 2015

Torcik bananowy z kremem kakaowym

Tak jak wcześniej wspomniałam, cały czas chodzi za mną coś słodkiego. Kładąc się spać zastanawiam się co by tu zrobić pysznego. Dzisiaj padło na połączenie biszkopta, bananów i bitej śmietany. Remont kuchni trochę mi utrudnia zadanie, ale nie poddaję się :)
Torcik jest bardzo prosty w przygotowaniu, ale nadrabia smakiem. Radzę go jeść po minimum 3-4 godzinach od wykończenia wtedy smaki się przegryzą. My zaczęliśmy wcinać go już po niespełna godzinie, ale akurat zaparzyłam kawy i nie mogłam się oprzeć :)
 
 
 

Składniki na biszkopt:
- 5 jajek
- 3/4 szklanki* mąki pszennej
- 1/4 szklanki mąki ziemniaczanej
- 3/4 szklanki cukru (najlepszy będzie drobny)
 
*szklanka o pojemności 250 ml
 
Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
Białka oddzielić od żółtek i ubić na sztywną pianę. Pod koniec ubijania dodawać partiami cukier, a następnie po jednym żółtku. W oddzielnej misce przesiać mąki i wymieszać. Mąki dodać do masy i wymieszać łyżką. Ja zmiksowałam mąki z masą na małym obrotach, ale to jak to woli.
Dno formy o średnicy 26 cm wyłożyć papierem do pieczenia, nie smarować boków. Ciasto przelać do formy i wstawić do nagrzanego do 16o stopni piekarnika. Piec 35-40 minut (ja piekłam 45 minut z racji gazowego piekarnika). Aby sprawdzić czy biszkopt się upiekł należy go nakłuć patyczkiem i kiedy będzie suchy wyjąć biszkopt i upuścić go na podłogę z wysokości kolan. Biszkopt wystudzić wstawiając go do uchylonego piekarnika. Po wystudzeniu biszkopt dzielimy na 3 części.
 



Składniki na krem kakaowy:
- 330 ml śmietanki 30%
- 2 łyżeczki kakao
- 3-4 łyżeczki cukru pudru
- 1 śmietan-fix
 
Śmietanka powinna być dobrze schłodzona. Kakao, cukier puder i śmietan-fix mieszamy. Śmietanę ubijamy przez chwilę mikserem, a następnie dodajemy mieszankę proszków. Ubijamy aż masa będzie zwarta i sztywna. Przed przekładaniem biszkoptu masę przechowujemy w lodówce.
 
Poncz:
- 3/4 szklanki przegotowanej wody
- sok z 1/2 cytryny
 
Składniki połączyć.
 
Dodatkowo:
- 2 banany
- 3 łyżeczki soku z cytryny
 
Banany obrać i pokroić w plastry. Na banany wycisnąć sok z cytryny i wymieszać.
 
Przełożenie:
1. Pierwszą część biszkopta nasączyć ponczem i wyłożyć na nią 1/3 kremu kakaowego. Na krem położyć plasterki banana. Na to położyć drugą część.
2. Z drugą częścią biszkopta postępujemy tak samo jak z pierwszą.
3. Z trzecią częścią postępujemy tak samo jak z dwoma wcześniejszymi. Wierzch przyozdabiamy pozostałymi plastrami bananów. Boki tortu obłożyć pozostałym kremem.
Torcik schłodzić w lodówce 3-4 godziny przed podaniem.
Smacznego!

 

1 komentarz: