07 czerwca 2015

Chałka drożdżowa

Dawno mnie tu nie było. A wszystko za sprawą nowej pracy, pójścia dziecka do żłobka, nieskończonego remontu i chorowania.
Jednak jakimś cudem zdarza mi się coś upichcić :) Ostatnio padło na chałkę drożdżową, przepis mam od znajomej z moimi małymi modyfikacjami.
Jeśli ktoś ma ochotę na coś słodkiego, a nie ma za dużo czasu i wydziwnych wymagań to ta chałka jest jak znalazł :)



 
Składniki na zaczyn:
- 7 łyżek ciepłego mleka
- 5 łyżeczek cukru
- 5 łyżek mąki pszennej
- 25 g drożdży
 
Do ciepłego mleka dodać cukier i mąkę, dobrze wymieszać. Następnie dodać pokruszone drożdże, wymieszać i odstawić w ciepłe miejsce na 15 minut.
 
Pozostałe składniki:
- 3 szklanki mąki pszennej + do podsypywania
- 50 g masła
- 1 opakowanie cukru waniliowego
- 150 ml mleka
- 2 jajka
- 5 łyżek cukru
 
Kruszonka:
- 3 łyżeczki mąki pszennej
- 3 łyżeczki cukru (lub cukier waniliowy)
- 3-4 łyżeczki masła 
 
Do zaczynu drożdżowego dodać jajka, ciepłe mleko, rozpuszczone i wystudzone masło, cukier, cukier waniliowy i mąkę. Ciasto dokładnie wyrobić, w razie potrzeby podsypywać mąką. Pozostawić do wyrośnięcia na 15 minut.
Następnie podzielić ciasto na 3 równe części. Każdą część rozwałkować w wałek (tak jak kopytka) i spleść w warkocz. Można też do środka wałka lub między wałki dodać ulubionej konfitury czy czekolady. Przełożyć do formy i pozostawić do wyrośnięcia. Wierzch posmarować jajkiem lub mlekiem i posypać kruszonką (wszystkie składniki mieszamy i rozcieramy w palcach do powstania kruszonki). Piec w 200 stopniach przez 35-40 minut.
Smacznego!
 
 
 
 
 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz