19 maja 2015

Tartaletki z musem jabłkowym pod masą budyniową

Od dzisiaj mam remont w kuchni więc z gotowaniem mogę mieć spore problemy. Jednak nie będę się zrażać, bo znając swój zapał i chęć zjedzenia czegoś pysznego nic nie będzie w stanie mi przeszkodzić :)
A dzisiaj podam Wam przepis na pyszne tartaletki z musem jabłkowym pod wyśmienitą masą budyniową. Uwielbiam kruche ciasteczka, a z dodatkiem jabłka są obłędne. Oczywiście musiałam spróbować zaraz po upieczeniu i muszę powiedzieć, że wyszły super. Zniknęły w jeden dzień co tylko potwierdza moje słowa. Z tej porcji wyjdzie 10-12 tarteletek.
 
 
Składniki:
- 1 szklanka mąki pszennej + do podsypywania
- 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 3 łyżki jogurtu naturalnego
- 1 jajko
- 1/2 kostki margaryny (125 g)
 
Mąki i proszek do pieczenia przesiać do miski. Dodać jogurt, jajko i pokrojoną w kostkę zimną margarynę. Zagnieść ciasto i wstawić na 30 minut do lodówki. Po tym czasie ciasto rozwałkować na grubość około 0,5 cm, wykroić koła i wyłożyć nimi foremki do tartaletek (nasmarowane masłem i posypane mąką). Ciasto w foremkach nakłuć widelcem i wstawić do nagrzanego do 180 stopni piekarnika. Piec do zarumienienia się ciasteczek (u mnie około 20 minut; z racji, że mam piekarnik gazowy czas pieczenia w innych piekarnikach może być inny; dla pewności, przed wyjęciem radzę sprawdzić czy ciasteczka się upiekły).
 
 
Mus jabłkowy:
- 3 jabłka
- 3 łyżki cukru
- 1 łyżeczka cynamonu
 
Jabłka umyć, obrać i zetrzeć na tarce. Przełożyć do garnka i dodać cukier. Podgrzewać na średnim ogniu, aż puszczą sok. Po kilku minutach dodać cynamon i jeszcze chwilę trzymać na ogniu. Ostudzić.
 
 
Masa budyniowa:
- 1,5 szklanki mleka
- 2 łyżki mąki pszennej
- 1,5 łyżki mąki ziemniaczanej
- 1-2 żółtka
- 3 łyżki cukru
- 1 opakowanie cukru waniliowego
- 1/2 kostki margaryny (125 g)

 
Jedną szklankę mleka zagotować z cukrami. Do pozostałej części dodać żółtko(a) i mąki, zmiksować. Kiedy mleko z cukrami zacznie się gotować należy dodać do niego masę mączno-jajeczną. Zagotować i odstawić do wystygnięcia przykrywając folią spożywczą (nie utworzy się kożuch).
Miękką margarynę zmiksować i stopniowo dodawać do niej przestudzoną masę budyniową. Utrzeć masę na gładko.
 
 
Dodatkowo:
- 1 jabłko
- 1 kiwi
 
Na wystudzone tarteletki wyłożyć mus jabłkowy, a na to masę budyniową. Masę polecam przecisnąć przez szprycę do mas, wtedy wyjdą fajne wzorki i to dodatkowo nada "smaku" ciasteczkom. Wierzch przyozdobić jabłkiem i kiwi.
Smacznego!
 
 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz