15 lipca 2015

Pani Walewska

Po raz pierwszy zrobiłam to ciasto w zeszłym roku. Mojemu mężowi, jak i mnie, bardzo przypadło do gustu. Po prostu rozpływało nam się w ustach. Z racji tego co jakiś czas powracam do przepisu i pieczenia tak i wczoraj nadarzyła się okazja ;-) Koleżanki z pracy zachwycały się nim cały dzień.
Muszę powiedzieć, że krem budyniowy swojej roboty to mistrzostwo świata.
Przepis pożyczyłam od pani Doroty z blogu Moje Wypieki. Wersja ostateczna była z moimi małymi zmianami.
Jeśli chcecie skosztować czegoś naprawdę pysznego i przy okazji zadziwić domowników czy gości do serdecznie polecam Panią Walewską.


Składniki na kruche ciasto:
- 500g mąki pszennej (3 szklanki minus 1 łyżka)
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1/2 szklanki cukru pudru
- 200 g masła, zimnego
- 6 żółtek
 
Wszystkie składniki wyrobić. Powstałe ciasto zagnieść w kulę i podzielić na pół i włożyć na 30 minut do lodówki. W tym czasie zrobić masę kremową.
 
Masa kremowa:
- 2 szklanki mleka (500 ml)
- 5 łyżek mąki pszennej
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- 2 żółtka
- 3 łyżki drobnego cukru
- 16 g cukru migdałowego*
- 200 g masła
- aromat migdałowy
 
Jedną szklankę mleka zagotować z cukrami. Drugą zmiksować z żółtkami i mąką (jak na budyń), dodać do gotującego się mleka, zagotować. Ostudzić, przykrywając folią spożywczą.
Miękkie masło utrzeć na puch (można mikserem), stopniowo dodawać ostudzony budyń, cały czas ucierając (miksując). Dodać aromat migdałowy i zmiksować.
 
 
 

Składniki na bezę:
- 8 białek (z żółtek od ciasta i masy kremowej)
- 1,5 szklanki cukru pudru
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
 
Wszystkie składniki na bezę dzielę na pół. Z racji, że każdy placek piekę oddzielnie to bezę robię bezpośrednio przed pieczeniem. Białka ubić na sztywną pianę. Następnie dodawać stopniowo (to bardzo ważne) i małymi partiami cukier. Na koniec dodać mąkę ziemniaczaną, delikatnie wymieszać.
 
Ponadto:
- 1 słoiczek dżemu z czarnej porzeczki (400 g) 
- 100 g płatków migdałowych
 
Formę o wymiarach 25 x 36cm wyłożyć papierem do pieczenia. Jedną część ciasta wyłożyć na spód, rozwałkować i wyrównać. Na nim posmarować połowę dżemu z czarnej porzeczki. Następnie wyłożyć masę bezową. Na masę bezową wysypać połowę płatków migdałowych. Piec w temperaturze 180ºC przez około 40 minut. Identycznie postąpić z drugą częścią ciasta. Placki ostudzić.
Gotowe, ostudzone placki przełożyć masą kremową. Schłodzić przez minimum 3 godziny w lodówce.
* można zastąpić cukrem wanilinowym lub pominąć i dodać tylko aromat migdałowy
Smacznego!
 

 

1 komentarz: