Dawno mnie tu nie było, a wszystko za sprawą pójścia do pracy i przeciągającego się remontu kuchni.
Ale liczę na szybkie jej ogarnięcie i powrót do garów :)
Dzisiaj przedstawiam przepis na gulasz wieprzowy. Jeśli ktoś chce to wieprzowinę może zastąpić mięsem drobiowym.
I jak na gulasz przystało szamaliśmy go z kaszą gryczaną. Niebo w gębie. Polecam!
Składniki:
- 70 dag łopatki/polędwiczki wieprzowej
- 1 marchew
- 2 małe cebule
-1 ząbek czosnku
- 5 ziaren ziela angielskiego
- 5 liści laurowych
- papryka słodka mielona
- majeranek
- sól
- przyprawa do gulaszu Fix Knorr
- mąka
- olej
- 200 g kaszy gryczanej
Mięso pokroić w kostkę, delikatnie posolić i posypać mąką, wymieszać. Wrzucić mięso na patelnię i podsmażyć około 3-4 minut na średnim ogniu. Mięso przełożyć do garnka, posypać przyprawą do gulaszu i zalać wodą tak, aby przykryć mięso. Wstawić na palnik o małej mocy i dusić pod przykryciem.
W międzyczasie obrać i pokroić cebulę w piórka, a marchew w krążki.
Przesmażyć warzywa na patelni (tej po mięsie) i dodać do mięsa. Do garnka wrzucić liście laurowe, ziele angielskie i paprykę w proszku (do smaku). Czosnek przecisnąć i dodać do reszty. Wszystko pyrka sobie na wolnym ogniu do momentu aż mięso zmięknie. Łączny czas duszenia u mnie trwał około godziny. Przyprawić do smaku, ugotować kaszę i podawać jeszcze gorące.
Mięsko wyszło mega, rozpływało się w ustach.
Sam gulasz wyszedł rzadki więc jeśli ktoś ma ochotę to może go zagęścić.
Kasze gryczaną przygotować wg przepisu na opakowaniu.
Smacznego!
W międzyczasie obrać i pokroić cebulę w piórka, a marchew w krążki.
Przesmażyć warzywa na patelni (tej po mięsie) i dodać do mięsa. Do garnka wrzucić liście laurowe, ziele angielskie i paprykę w proszku (do smaku). Czosnek przecisnąć i dodać do reszty. Wszystko pyrka sobie na wolnym ogniu do momentu aż mięso zmięknie. Łączny czas duszenia u mnie trwał około godziny. Przyprawić do smaku, ugotować kaszę i podawać jeszcze gorące.
Mięsko wyszło mega, rozpływało się w ustach.
Sam gulasz wyszedł rzadki więc jeśli ktoś ma ochotę to może go zagęścić.
Kasze gryczaną przygotować wg przepisu na opakowaniu.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz