Z racji, że sezon truskawkowy w pełni musiałam upiec biszkopt z musem truskawkowym i truskawkową pianką. Muszę powiedzieć, że efekt końcowy mnie zaskoczył, nie spodziewałam się, że będzie aż taki pyszny :) Ech, gdyby nie te kalorie to pewnie już bym zjadła całe ciacho ;)
I już nawet mam pomysł na kolejne truskawkowe ciacho.... Mam tylko nadzieję, że znajdę chwilkę czasu, aby się za nie zabrać....
Mojej córce najbardziej smakowała pianka, tylko ją wyjadała z talerza :)
Blaszka o wymiarach 22cmx25cm
Składniki na biszkopt:
- 5 jajek
- 3/4 szklanki mąki pszennej
- 1 duża łyżka mąki ziemniaczanej
- 1/4 szklanki cukru
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
Białka oddzielić od żółtek, ubić na sztywną pianę. Pod koniec ubijania dodać partiami i na przemiennie cukier i żółtka, cały czas ubijając.
Mąki i proszek do pieczenia przesiać przez sitko i dodać do ciasta. Delikatnie wymieszać.
Formę wyłożyć papierem do pieczenia i przełożyć do niej ciasto. Wstawić formę do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Piec około 35-40 minut, do tzw. suchego patyczka. Zostawić do wystudzenia w uchylonym piekarniku.
Składniki na mus truskawkowy:
- 1-1,5 kg truskawek
- 4 łyżki cukru pudru
- 1 opakowanie galaretki truskawkowej
- 10 łyżeczek żelatyny
Żelatynę rozpuścić w gorącej wodzie. Truskawki umyć i obrać z szypułek. Przełożyć do miski i zblendować na gładką masę. Dodać cukier puder, wymieszać. Dodać galaretkę (w proszku) i żelatynę, dokładnie wymieszać. Odstawić do lodówki.
Składniki na piankę truskawkową:
- 2 opakowania śmietany w proszku (do tego 400ml zimnego mleka)
- 1 opakowanie galaretki truskawkowej
- 165 g serka homogenizowanego truskawkowego
- 1 opakowanie śmietan-fixu
Galaretkę rozpuścić w 1/2 szklanki gorącej wody, wymieszać i odstawić do ostudzenia. Gdy galaretka ostygnie śmietanę w proszku przygotować wg przepisu na opakowaniu (do miski wlać 400ml zimnego mleka i dodać śmietanę. Zmiksować do uzyskania gęstej konsystencji). Następnie do śmietany dodać galaretkę, wymieszać. Następnie dodać do masy serek homogenizowany, wymieszać i dodać śmietan-fix. Wszystkie składniki dobrze ze sobą wymieszać do uzyskania pianki. Piankę truskawkową należy odstawić do lodówki na minimum godzinę.
Składniki na poncz:
- 1/3 szklanki ciepłej wody
- 2 łyżki soku z cytryny
Wodę połączyć z sokiem z cytryny.
Wykończenie:
Biszkopt nasączyć ponczem. Na wierzch wyłożyć schłodzony mus truskawkowy, a na to piankę truskawkową. Wierzch udekorować truskawkami. Ciasto należy przechowywać w lodówce.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz