18 lipca 2015

Leczo

Ostatnio chodziło za mną leczo. A z racji tego, że dawno nie jedliśmy to wspólnymi siłami przyrządziliśmy to danie.
Mąż wciągnął prawie wszystko. Całe szczęście, że dałam radę spróbować chociaż troszeczkę :)
 
 
 
 
Składniki:
- 2 małe cukinie
- 2 cebule
- 2 pomidory
- 1 papryka czerwona

- 200g kiełbasy (jeśli ktoś lubi bardziej mięsne to może dodać więcej)
- 2-3 łyżki przecieru pomidorowego
- zioła prowansalskie
- 2 łyżeczki cukru
- sól, pieprz
- olej
 
Wszystkie warzywa umyć i obrać. Na pomidorach naciąć krzyżyki i zalać gorącą wodą na kilka minut (w celu zdjęcia skórki). W tym czasie z cukinii wyciąć pestki i pokroić w kostkę. Cukinię przerzuć do garnka z 2 łyżkami rozgrzanego oleju. Cebulę pokroić w piórka i dodać do cukinii. Mieszać co jakiś czas, żeby warzywa się nie przypaliły. Kiełbasę pokroić w półkrążki i przesmażyć na oleju. Dodać do cukinii i cebuli. Z pomidorów ściągnąć skórkę i pokroić w kostkę. Z papryki usunąć gniazdo nasienne i pokroić w kostkę. Pomidory i paprykę dodać go garnka. Warzywa i kiełbasę można podlać delikatnie wodą, żeby nic nie przywarło do dna garnka. Przecier przełożyć do miseczki, dodać cukier, zioła prowansalskie, sól i pieprz. Dobrze wymieszać i dodać do garnka. Wszystko gotować do miękkości. Doprawić do smaku.
Smacznego!
 


 

1 komentarz: