12 maja 2015

Pieczony kurczak z warzywami i surówką wiosenną

Mam w domu małego niejadka i pomyślałam, że mięsko drobiowe na pewno zje. I się nie pomyliłam. Może nie zjadła całego talerza, ale te pięć kęsów jak na nią to sukces.
Za to mąż stwierdził, że podałam mu dzisiaj niedzielny obiad. No jakoś tak wyszło, ale widać było, że mu smakowało skoro zjadł 2/3 tego co przygotowałam.
 
 
Składniki:
- 4 udźce z kurczaka (lub 8 podudzi)
- 5 ziemniaków
- 3 marchewki
- vegeta (lub ulubiona przyprawa do kurczaka)
- koperek
 
Surówka wiosenna:
- 1/2 średniej kapusty pekińskiej
- 1/2 małej cebuli
- 1/2 papryki czerwonej
- 1 pomidor
 
Sos vinegrette:
- 1 ząbek czosnku
- łyżeczka suszonej natki pietruszki
- sól, pieprz do smaku
- 1 łyżeczka cukru
- 4 łyżki oleju
- 4-5 łyżek soku z cytryny
 

 


 
Mięso z kurczaka należy obrać i oczyścić. A następnie podzielić na mniejsze kawałki i umyć. Odłożyć na ręcznik papierowy by woda odciekła. Następnie przyprawić kurczaka vegetą lub ulubioną przyprawą do kurczaka. Odstawić do lodówki.
W tym czasie obrać ziemniaki i marchewkę. Umyć i pokroić w talarki. Przełożyć do miski i posypać vegetą lub przyprawą. Następnie przełożyć warzywa do brytfanki i wyłożyć na nie kurczaka. Podlać wodą, aby kurczaki były w niej zanurzone do połowy. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 stopni i piec około 1,5 godziny.
Surówkę należy zrobić przed podaniem. Wszystkie warzywa należy umyć. Kapustę rozerwać palcami, paprykę pokroić w paski, cebulę w piórka, a pomidora w kostkę. Wszystkie warzywa przełożyć do miski.
Sos: ząbek czosnku zmiażdżyć lub drobno posiekać, przełożyć do miski. Do czosnku dodać pietruszkę, przyprawy, olej i sok z cytryny. Dokładnie wymieszać i polać nim warzywa.
Mięso, warzywa i surówkę wyłożyć na talerze. Ziemniaki posypać koperkiem.
Smacznego!
 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz