Uwielbiamy pizzę. Mamy swoją ulubioną pizzerię w Olsztynie, ale z racji odległości za często do niej nie zaglądamy. Za to szalejemy w domu. Dzisiaj na kolację zaserwowałam pizzę inną niż zawsze: z salami, pomidorem i fetą. Mężowi bardzo posmakował pomidor, a córce sos czosnkowy :) Po prostu go uwielbia. Kilka dni temu gdy go zrobiłam to córka zasiadła do niego i wyjadała go łyżeczką. Lubi dziewczynka takie smaczki :)
Jeśli ktoś lubi taki zestaw to zachęcam do zrobienia, na prawdę warto!
Składniki:
blaszka o wymiarach 36x36
- 2 szklanki mąki pszennej + do podsypywania
- 150 ml ciepłej wody
- 25 g drożdży
- 2 łyżeczki cukru
- sól
- łyżka oleju
Dodatkowo:
- 15 plastrów salami (ja miałam z papryką)
- 2-3 pomidory
- 2 cebule
- 135 g fety
- 3 łyżeczki koncentratu pomidorowego
- łyżeczka ziół prowansalskich
- szczypta suszonej bazylii
- łyżeczka wody
- suszony majeranek
- suszone oregano
- olej
Zaczyn do ciasta: do ciepłej wody dodać drożdże i cukier, wymieszać i odstawić na 5 minut. Do miski przesiać mąkę, dodać sól, olej i wyrośnięte drożdże. Jeśli zachodzi konieczność podsypywać mąką. Wyrobić ciasto na gładką masę i odstawić pod przykryciem na 15 minut.
Cebulę pokroić w piórka i smażyć na patelni do miękkości. Pomidory można sparzyć w gorącej wodzie i zdjąć skórkę (ja to pominęłam) i pokroić go w plastry. Fetę pokroić w kostkę. Przecier pomidorowy połączyć z wodą, ziołami prowansalskimi i bazylią.
Ciasto rozwałkować lub wyrobić w ręku i przełożyć na blaszkę wysmarowaną olejem. Po cieście rozsmarować przecier pomidorowy z ziołami. Na to wyłożyć cebulę, salami w plastrach, pomidory i fetę. Wszystko posypać majerankiem i oregano. Wstawić do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i piec około 25 minut.
Sos czosnkowy:
- 4 małe ząbki czosnku
- 2 łyżeczki suszonej natki pietruszki
- 180 g jogurtu naturalnego
- 2-3 łyżki majonezu
Czosnek zmiażdżyć lub drobno posiekać i przełożyć do miski. Dodać resztę składników i dobrze wymieszać. Odstawić, aby składniki się przegryzły.
Pizzę podawać z sosem czosnkowym, ketchupem lub innym ulubionym sosem.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz