25 maja 2015

Rogaliki z marmoladą

Będąc dzisiaj z córką na spacerze naszła mnie ochota na rogaliki. A że moja kuchnia jest w totalnej rozsypce nie przypuszczałam, że uda mi się dzisiaj spełnić moją zachciankę. Jednak majster - mąż musiał wyjść na 2 godzinki więc na szybko zagniotłam ciasto i zamiast drożdży i śmietany dodałam proszek do pieczenia i jogurt naturalny. Dodałam też cukier, jednak po upieczeniu doszłam do wniosku, że mogło się obyć bez niego. Ale i tak były smaczne, akurat do popołudniowej kawki. Z podanych składników wyszło mi 40 rogalików.
Kiedy kuchnia będzie ogarnięta to zrobię rogaliki półfrancuskie, te są wg mnie pyszniejsze ;)
 



Składniki:
- 3 szklanki mąki pszennej + do podsypywania
- 1 jajko
- 1 białko
- 1/2 szklanki cukru
- 3 łyżeczki proszku do pieczenia
- 4 łyżki jogurtu naturalnego
- 125 g margaryny
- marmolada
- cukier puder

Mąkę przesiać do miski, dodać proszek do pieczenia, cukier, jajko, jogurt naturalny i pokrojoną w kostkę margarynę. Zagnieść ciasto i rozwałkować. Wykrajać trójkąty i na każdy położyć marmoladę. Zawinąć na kształt rogalika i ułożyć na blaszce. Wierzch rogalików posmarować białkiem i wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 stopni. Po włożeniu rogalików zmniejszyć temperaturę do 180 stopni i piec do zarumienienia (u mnie piekły się 25 minut). Wyjąć i wystudzić, a następnie posypać cukrem pudrem.
Smacznego!


 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz