15 maja 2015

Stroganow

Dzisiaj na obiad mieliśmy stroganowa. Mąż zażyczył sobie to danie, a ja uznałam, że od dawna go nie robiłam więc poświęciłam swój cenny czas :) I muszę powiedzieć, że zajadałam go z wielkim smakiem.
Oryginalny stroganow jest robiony z polędwicy wołowej, jednak ja jestem wierna wieprzowinie i kurczakowi. W takiej sytuacji do potrawy użyłam piersi z kurczaka.
Mąż lubi sobie przepalić gardło, a ta potrawa w sam raz się do tego nadaje. W tym celu dodaję więcej czarnego pieprzu. Jednak jeśli ktoś nie lubi piekła w buzi może go dodać znacznie mniej. Tak więc kto nie próbował to polecam!
 
 
Składniki:
- 750 g filetu z kurczaka
- 200 g pieczarek
- 2 cebule
- 1 marchewka
- 1 czerwona papryka
- słoik przecieru pomidorowego (190 g)
- 2 ząbki czosnku
- 3 łyżki mąki pszennej
- ziele angielskie
- liść laurowy
- sól, pieprz czarny
- 1 łyżeczka papryki słodkiej w proszku
- przyprawa do gyrosa lub kurczaka
- olej do smażenia
 
 
Filet z kurczaka oczyścić, umyć i pokroić w małe kawałki. Posypać przyprawą do gyrosa i odstawić na 2-3 godziny. Filet z kurczaka przesmażyć na patelni, 3-4 minuty, aby mięso nie było suche. W tym czasie obrać, umyć i pokroić cebulę w półtalarki, a pieczarki w półplastry. Na patelni po kurczaku usmażyć cebulę, a następnie pieczarki. Filet z kurczaka przełożyć do garnka i posypać mąką. Zalać go 3-4 szklankami wody i postawić na palniku o średniej mocy. Gdy cebula i pieczarki będą usmażone przełożyć je do kurczaka. Dodać paprykę w proszku i dalej gotować na średnim ogniu przez około 10-15 minut. Ząbki czosnku zmiażdżyć lub drobno posiekać i dodać do garnka. Paprykę umyć, wyrzucić gniazdo nasienne i pokroić w paski. Paprykę dodać do garnka i jeśli to konieczne dodać wody. Ja lubię stoganowa na gęsto więc nie dodaję za dużo wody. Dodać przecier pomidorowy i gotować, aż wszystkie warzywa będą miękkie.
Podawać na gorąco ze świeżym pieczywem.
Smacznego!
 
 
 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz