09 czerwca 2015

Rosół domowy

Rosołek najczęściej wita w mojej kuchni w niedzielę lub podczas chorowania.
Bo tak na prawdę jest to zupa, którą każdy lubi. Nie tylko dobrze smakuje, ale też leczy.
A z dodatkiem świeżych warzyw i przypraw jest po prostu przepyszna.
 
 
 
Składniki:
- 3-4 udźce z kurczaka (można też dodać kawałek wołowego czy wieprzowego mięska)
- 1 cebula
- 2 marchewki
- 1 pietruszka
- 6 ziaren ziela angielskiego
- 4 liście laurowe
- pietruszka suszona lub świeża
- makaron
- sól, pieprz czarny
 
Mięso należy oczyścić, umyć i doprawić solą. Mięso przełożyć do garnka, zalać około 3 litrami zimnej wody i wstawić na palnik o małej mocy. Podczas gotowania wytworzą się szumowiny, które należy zebrać łyżką, tak aby rosół był klarowny. Po zebraniu szumowin dodać pokrojone w kostkę lub talarki marchewki i pietruszkę oraz ziele angielskie i liść laurowy. Cebulę obrać i opiec nad ogniem, dodać do zupy. W międzyczasie ugotować makaron wg przepisu na opakowaniu. Rosół gotować około 1,5 godziny. Przyprawić solą, pieprzem i pietruszką. Podawać z makaronem.
Smacznego!
 
 
 
 
 


1 komentarz: