30 listopada 2015

Rurki z kremem/bitą śmietaną

Rurki z kremem chodziły za mną już od bardzo dawna. Jednak zawsze przeszkadzała mi jedna rzecz, brak foremek. Będąc ostatnio na zakupach sprawiłam sobie takowe ;) I jeszcze tego samego dnia musiałam je zrobić. Stwierdzam, że wyszły przepyszne. Rozpływały się w ustach. A na drugi dzień smakowały jeszcze lepiej.
 
 
 
 
Składniki (ok. 40 sztuk)
Ciasto:
- 3 szklanki mąki pszennej (-1 łyżka)
- 125 g margaryny
- 125 g śmietany 18%
- szczypta soli
- cukier
 
Krem budyniowy:
- 1 i 3/4 szklanki mleka
- 3 łyżki mąki pszennej
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- 2 żółtka
- 3 łyżki cukru
- opakowanie cukru waniliowego
- 175 g margaryny
 
Krem śmietanowy:
- 1 opakowanie bitej śmietany w proszku (ja miałam Gellwe) lub 200 ml słodkiej śmietanki 30% lub 36%
- 400 ml zimnego mleka (jeśli wybierzecie śmietanę w proszku)
- 175 g serka waniliowego
- 3-4 łyżeczki cukru pudru (jeśli wybierzecie słodką śmietankę)
 
 
Ciasto
Mąkę przesiej do miski, dodaj pokrojoną na kawałki margarynę, śmietanę i sól. Szybko zagnieć ciasto, podziel na 2-3 części, owiń folią spożywczą i wstaw na 30 minut do lodówki.
Pierwszy kawałek ciasta rozwałkuj na placek grubości 1-2 mm i pokrój na długie paski o szerokości 2 cm. Na posmarowane margaryną foremki nawijać paski, zaczynając od węższej części. Jedną stronę rurek obtoczyć w cukrze i wykładać na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Piec około 20-25 minut (w zależności od piekarnika) w temperaturze 180 stopni. Rurki powinny nabrać złotego koloru. Wystudzić.

Krem budyniowy
Jedną szklankę mleka zagotować z cukrami. Drugą zmiksować z żółtkami i mąką (jak na budyń), dodać do gotującego się mleka, zagotować. Ostudzić, przykrywając folią spożywczą.
Miękkie masło utrzeć na puch (można mikserem), stopniowo dodawać ostudzony budyń, cały czas ucierając (miksując) do uzyskania jednolitej konsystencji.

Krem śmietanowy
1. Przygotuj śmietanę w proszku wg przepisu na opakowaniu. Pod koniec ubijania dodaj serek waniliowy. Schłodź w lodówce.
2. Słodką śmietankę (musi być dobrze schłodzona) ubijaj za pomocą miksera. Pod koniec ubijania dodaj cukier puder i serek waniliowy. Ubij do uzyskania gładkiej zwartej masy. Schłodź w lodówce.

Nadziewanie
Gry rurki przestygną, za pomocą rękawa cukierniczego, nadziać rurki kremem budyniowym lub śmietanowym. Odstawić w chłodne miejsce.
 
Najlepiej smakują na drugi dzień. Ciasto jest delikatnie kruche, krem dobrze schłodzony, a smaki się przenikają.
Smacznego!

 
 
 
 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz