Dzisiaj szalałam w kuchni i mieszałam w garach jak typowa czarownica :)
Zrobiłam ketchup, bułeczki z żurawiną, zupę kalafiorową i czekośliwkę.
Jednak skupmy się na ketchupie.
Domowy ketchup chodził za mną już od dawna. Chciałam sprawdzić jak smakuje i czy dam radę go zrobić. I w sumie mogę powiedzieć, że mi się udało :)
Domowy ketchup chodził za mną już od dawna. Chciałam sprawdzić jak smakuje i czy dam radę go zrobić. I w sumie mogę powiedzieć, że mi się udało :)
Można go także użyć jako sosu pomidorowego czy bazy pod zupę pomidorową.
Kto jeszcze nigdy nie robił polecam, aby spróbował :)
Przepis znaleziony gdzieś w internecie z moimi modyfikacjami.
Przepis znaleziony gdzieś w internecie z moimi modyfikacjami.
Składniki:
- 1,5 kg pomidorów (całych, prosto ze sklepu lub z ogrodu)
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- 1 marchewka
- 1 pietruszka (korzeń)
- 30 ml octu spirytusowego
- łyżeczka bazylii suszonej
- sól, pieprz czarny
- pieprz ziołowy
- 2 liście laurowe
- papryka słodka i ostra
- cukier
Pomidory umyć, osuszyć, naciąć na krzyż i zalać gorącą wodą. Po minucie odlać wodę i zalać pomidory zimną wodą. Obrać ze skórki i wyciąć twardy środek. Pokroić w kostkę i wrzucić do garnka. Cebulę obrać, umyć i pokroić w kostkę, dodać do pomidorów. Czosnek obrać, umyć i zmiażdżyć lub drobno posiekać. Dodać do warzyw. Marchew i pietruszkę obrać, umyć i pokroić w plasterki, również dodać do warzyw. Dodać bazylię i liście laurowe. Warzywa dusić około 1 godziny na średnim ogniu, co jakiś czas mieszając. Po tym czasie liście laurowe wyjąć. Resztę zblendować, dodać cukier, ocet i przyprawy. Próbować i doprawiać wedle swojego uznania. Ketchup gotować jeszcze 30 minut, co jakiś czas mieszając.
Następnie przetrzeć przez sitko i gotować aż zgęstnieje (u mnie około 30 minut).
Przelać do słoiczków lub butelek i pasteryzować 7 minut na małym ogniu. Odstawić do góry dnem do ostygnięcia.
Z takiej ilości składników wyszły mi dwa słoiczki ketchupu (400g).
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz