17 sierpnia 2015

Zrazy wieprzowe

A dzisiaj mała odmiana dla amatorów typowego schabowego ;)
Jeśli masz już dość płaskiego polskiego obiadowego kotleta musisz wypróbować ten przepis.
Zamiast gotowanych ziemniaków możesz podać frytki lub bukiet warzyw.
Ja z racji posiadania w domu osobnika płci męskiej na obiad zazwyczaj serwuję ziemniaki w tradycyjnej postaci.
Zrazy robi się bardzo szybko i smakują wyśmienicie, polecam!

 
 
Składniki:
- 7 plastrów schabu
- 2-3 ogórki konserwowe
- 1/4 papryki czerwonej
- 1 mała cebula
- musztarda (ja zapomniałam o niej i ją pominęłam, ale z nią zraziki są lepsze)
- jajko
- bułka tarta
- sos pieczeniowy ciemny Amino
- 2-3 łyżki śmietany 18%
- 1 łyżka mąki pszennej
- sól, pieprz
- suszona natka pietruszki
- olej do smażenia

Kotlety rozbić tłuczkiem, posolić, popieprzyć, obtoczyć w jajku i bułce tartej.
Warzywa umyć i pokroić: ogórki i paprykę w słupki, a cebulę w piórka.
Kotlety posmarować musztardą i położyć warzywa, zwinąć w rulon (tworząc zraza). Aby zrazy się nie rozpadły dla pewności należy je spiąć wykałaczką.
Zrazy obtoczyć w jajku, bułce i smażyć na rozgrzanym oleju.
W tym czasie przygotować sos wg przepisu na opakowaniu.
W małym naczyniu rozrobić łyżkę mąki ze śmietaną, dodać 1-2 łyżki sosu i połączyć całość.
Po usmażeniu zrazów przełożyć je do rondelka, podlać delikatnie wodą z przyprawą warzywną (np. vegeta) i dusić do miękkości.
Po uduszeniu zrazy przełożyć na talerz, polać sosem i posypać natką pietruszki.
Podawać z ziemniakami i mizerią.
Smacznego!


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz