29 kwietnia 2016

Deser z chia i borówką amerykańską

Wieki mnie tu nie było. A to za sprawą braku czasu. Tylko praca i dom, praca i dom. Zbliżają się wakacje, a ja pewnie w ogóle z nich nie skorzystam, ech. Ale postaram się częściej tu zaglądać.
 
Dzisiaj proponuję Wam pyszny deser z nasionami chia oraz borówką amerykańską. Pożywny, smaczny i rozpływający się w ustach. Na dodatek takich deserków z wykorzystaniem tych nasion i owoców można przygotować całe mnóstwo. Polecam!


 
 
Składniki na 4 porcje:
- około 250ml mleka kokosowego*
- 180 g jogurtu naturalnego (ja zawsze używam jogurtu Zott)
- 2 łyżki miodu
- 2 łyżki nasion chia
-125g borówki amerykańskiej
 
Najlepiej wieczorem przygotować sobie "dolną część". Jogurt przełożyć do miski, dodać miód. Wymieszać do połączenia składników. Następnie dodać mleko kokosowe i ponownie wymieszać. Do miski dodać nasiona chia i wymieszać. Odstawić na całą noc do lodówki.
Rano należy przygotować "górną część". Większość borówki przełożyć do wysokiego naczynia i zblendować. Wyjąć z lodówki miskę z nabiałem i nasionami, przemieszać. Do szklanek, pucharków lub innych pojemników przełożyć "białą część", na wierzch wyłożyć mus borówkowy. Całość przyozdobić pozostałymi borówkami. Najlepiej zajadać zaraz po zrobieniu.
Smacznego!
 
*mleko kokosowe można zrobić samemu. Jest o wiele lepsze, smaczniejsze i tańsze. Potrzebne będzie: 200 g wiórek kokosowych i gorąca woda. Wiórki przesypać do szklanej miski, zblendować przez chwilę i dodać około 750ml gorącej wody. Wymieszać i odstawić na 20 minut. Po tym czasie ponownie zblendować i odcisną, np. pieluchą tetrową. Przelać do butelek bądź słoików. Mleko kokosowe przechowywać w lodówce do 3 dni.





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz